Što treba provjeriti na krovu za vrijeme zime?

Možda vam to nije prvo što vam padne na pamet kad pomislite na zimu, ali vrijedi pregledati svoj krov i u ovo doba godine. Za pravu procjenu možda je ovo najbolje vrijeme jer ćete lakše doći do izvođača u usporedbi s ostalim godišnjim dobima kada su zauzeti gradnjom i montažom krovova. Skupe popravke možete spriječiti ako na vrijeme uočite prve probleme na krovu, a to znači preventivni pregled. Pogotovo ako kupujete kuću, važno je to učiniti za vrijeme kada se na krovu zadržavaju led i snijeg koji testiraju kvalitetu krova.

 

1. Provjerite da li curi ispod krova

Kuću vam može prekriti snijeg pa vanjski vizualni pregled možda neće imati puno smisla, ali uvijek možete pogledati iznutra. U potkrovlju potražite vlažna mjesta, žute ili smeđe mrlje na stropu! Ako ih ima, razlog mora biti curenje na krovu. GERARD krovovi nude izvrsnu zaštitu od propuštanja zahvaljujući sustavu preklapanja metalnih ploča koje su otporne na koroziju i krovne folije koja dodatno štiti. Metalni krov, naročito ako je ugrađen od strane obučenog krovopokrivača, gotovo je nemoguće da vlaži ili curi. Pozornost na detalje u dizajnu svakog pojedinog GERARD crijepa upravo ima tu svrhu, kao što je ispravno savijanje rubova krova koji sprječavaju prelijevanje otopljenog snijega ispod krovnih ploča. To je od iznimne važnosti jer su rubovi krova najvažniji element na krovu u smislu vodonepropusnosti i sprečavanja prodora vode.

 

2. Led i snijeg nisu samo zabava već mogu značiti i opasnost

Ako je krov pravilno izgrađen, čak i neuobičajeno velika količina snijega ne bi trebala biti problem. Međutim, da bi se zaštitili ljudi i imovina oko kuće, moraju se postaviti snjegobrani ili rešetke za snijeg kako bi se spriječilo klizanje snijega. S GERARD pločama ne morate imati snjegobrane, jer hrapava površina kamenog posipa može sigurno zadržati snijeg na krovu dok se ne otopi.

Što treba provjeriti na krovu za vrijeme zime

 

Siguran GERARD krov sa snijegom, ali bez snjegobrana

 

Ledene brane nastaju kada topli zrak iz unutrašnjosti kuće otopi snijeg na krovu. U slučaju da se tijekom pregleda krova zimi otkrije led na krovu, znat ćete da treba dodati odgovarajuću toplinsku izolaciju kako bi se spriječilo stvaranje leda i moguća kondenzacija. Led može oštetiti oluk kada se u olucima nakupi velika količina snijega.

 

3. Čak i malo oštećenje može povećati rizik od curenja

Morate potražiti oštećenja na površini krova i provjeriti postoje li čak i male pukotine ili je pokrov pomaknut sa svog mjesta. Crijep može biti labav ili će možda trebati očistiti oluk kako bi se spriječila šteta.

S krovom GERARD manja je vjerojatnost da ćete se suočiti s navedenim problemima na vašem krovu. Čelični krov neće napuknuti kao betonski ili glineni crijep. Uz sustav pričvršćivanja u 8 točaka, kada je svaki pojedinačni GERARD crijep čvrsto pribijen na krovne letve, nemoguće je da se GERARD ploča pomakne i može izdržati vjetar od 160 km/h. Usudimo se reći da ćete s GERARD-ovim krovom biti pošteđeni pregleda krova zimi.