Obnova krova u partnerstvu s prirodom

Novi krov sada se samouvjereno uzdiže nad svojim okolišem poput planine koja je iskoračila iz obližnje šume. Ali nije uvijek bilo ovako. Hotel Klimczok savršen je primjer kako se GERARD krov s posipom od prirodnog kamena može uklopiti u prirodni krajolik.

Obnova krova u partnerstvu s prirodom

 

Kako odabrati novi krov za nadaleko poznatu zgradu usred prirode?

Upravo je to pitanje zadavalo glavobolju vlasnicima i izvođačima radova.

Poznati hotel Klimczok u Szczyrku u Poljskoj je turističko i skijaško odmaralište smješteno u planinskom lancu Beskid Śląski. Ime hotela dolazi od veličanstvenog, šumovitog vrha koji dominira gradom, uzdižući se do visine od 1117 m nadmorske visine. Zgrada hotela izgrađena je sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Izvorni krov bio je pocinčani metalni krov u zelenoj boji. Nakon što su se odlučili za obnovu, investitori su krenuli u potragu za odgovarajućim materijalom koji bi hotelu vratio nekadašnji sjaj, a ujedno se uklopio u prirodno okruženje objekta, odnosno gustu mješovitu šumu, budući da je zgrada praktički dio prirode. Novi krov je trebao ponuditi trajno i ekološki prihvatljivo rješenje.

Obnova krova u partnerstvu s prirodom

 

Odabrani proizvođač krovova prevladao je na svim frontama

Mnogi krovni materijali i boje su uzeti u obzir. U početku su se razmatrale različite nijanse sive boje metalnog crijepa te su uspoređene prednosti proizvoda domaćih trgovaca i proizvođača. Međutim, s estetskog gledišta ništa se nije moglo približiti Ličkoj šindri, profilu tvrtke GERARD u Forest Green boji, koji se savršeno uklopio u krajolik. Kao što joj ime sugerira, GERARD-ova šumska zelena nije upečatljiva boja, već suptilna nijansa zelene koja pruža najbolju opciju prirodnog izgleda koja dobro pristaje uz bujno okruženje.

Druga ključna prednost koju je GERARD ponudio investitorima bila je uvjerljivo najduže jamstvo na tržištu - 50 godina sigurnosti na vremenske uvjete - potkrijepljeno s preko 60 godina iskustva u proizvodnji. Bila je to poželjna sigurnost kojoj se teško oduprijeti.

Posljednje, ali ne manje važno, lagane metalne ploče GERARD otporne su na koroziju što je bio jedan od zahtijeva. Nova obloga trebala je biti korištena na postojećem nosaču, a hrapava tekstura površine ploča zahvaljujući kamenom posipu bila je od velike važnosti. U regiji Šleskih Beskida zimi može pasti jako veliki snijeg, pa je sigurnost vrlo važna zbog načina korištenja objekta. Investitori su htjeli vrlo lagani pokrov koji neće opteretiti konstrukciju zgrade.

Na koncu, bilo je poželjno da snijeg ostane na krovu, stvarajući dodatnu izolaciju do proljeća i sprječavajući snježne odrone. Hrapava površina kamenog posipa GERARD ploča pokazala se savršenim izborom jer može zadržati snijeg na svom mjestu dok se ne otopi čak i bez snjegobrana.

Obnova krova u partnerstvu s prirodom

 

Specifičan oblik krova bio je pravi izazov za krovopokrivački tim.

Glavni izvođač radova na obnovi bila je krovopokrivačka tvrtka s dugogodišnjim iskustvom koja je postavila veliki broj GERARD krovova. Ali čak i za njih to je bio težak zadatak. Vlasnik krovopokrivačke tvrtke nije krio da mu je ovaj posao na obnovi hotela veliki izazov. Povrh toga, hotel Klimczok vrlo je poznat objekt ne samo u regiji Šleska nego i u cijeloj zemlji. Nisu sebi mogli dopustiti neuspjeh na ovom istaknutom projektu.

Specifična čelična krovna konstrukcija i oblik krovišta stvarali su poteškoće tijekom radova. No, kako naglašava izvođač, mala težina crijepa GERARD znatno je olakšala transport ploča do najviših dijelova krovišta i rad na velikoj visini. Bila je to velika pomoć za cijeli tim.

Površina krova je 1800 četvornih metara, a tijekom radova postavljeno je gotovo 4000 ploča. Zahvaljujući fleksibilnosti Ličke šindre, krovopokrivači su mogli precizno izvoditi radove i na najteže dostupnim mjestima, a hrapava kamena površina crijepa omogućila je članovima tima relativno sigurnije hodanje po krovu nego u slučaju ostalih krovnih pokrova.

 

Vizualno, krajnji rezultat iznenadio je čak i krovopokrivače

U 2022. godini završen je projekt obnove krovišta.
Cjelokupna slika zgrade mijenjala se sa svakom pločom postavljenom na krov.

Obnova krova u partnerstvu s prirodom

 

Svakim danom rada hotel je dobivao novi, osvježeni izgled, a iako su krovopokrivači već imali posla s našim proizvodima, prethodno nisu radili s Forest Green bojom.

Nakon što je pokriven značajan dio krova, već se naslućivalo da će konačni rezultat nadmašiti sva očekivanja.

Rezultat, pogled na završeni novi krov oduševio je i investitore. Tijekom radova slučajni prolaznici pitali su o kakvom se krovu radi i davali pozitivne ocjene o vizualnom aspektu. Sve u svemu, sve uključene strane bile su zadovoljne ovim rješenjem obnove starog krova.