Može li nas krov zaštititi od potresa?

Možda će vas iznenaditi ovo pitanje; bilo zato što živite u području gdje potres nije uobičajen ili zato što mislite da krov nije bitan za vrijeme potresa.

Može li nas krov zaštititi od potresa?

 

Nove kuće s GERARD krovom izgrađene u programu obnove nakon potresa u Posočju, Slovenija

 

Bio je to pravi šok krajem prošle godine kada su mediji prenijeli vijesti o potresu u Hrvatskoj. Živeći u okruženju susjednih država poput Slovenije, Italije i Mađarske, nitko ne bi očekivao potres u Hrvatskoj. Pa ipak, 29. prosinca 2020. dogodilo se nezamislivo: potres magnitude 6,4 pogodio je središnju Hrvatsku, oko 50 kilometara jugoistočno od glavnog grada Zagreba, a mogao se osjetiti u širem području, čak u Mađarskoj, Srbiji i sve do Italije. Protresao je mnoge zgrade a potresni udar dosegnuo područja izvan hrvatskih granica, uzrokujući materijalnu štetu na širem području oko epicentra.

Kako krov može zaštititi vaš dom od slabijeg potresa?

Ako je vaš kraj pogodio potres, čak i ako živite daleko od epicentra i vaša se kuća još uvijek ljulja, oslabljeni zidovi pod teškim krovom mogu se i srušiti. Međutim, lagani krov može vam pružiti određenu zaštitu čak i u slučaju slabijih potresa. Kako?

- Mala težina je od iznimne važnosti: GERARD krovovi od metalnih ploča otpornih na koroziju, 6 - 10 puta su lakši od betonskih i glinenih krovova. Oslabljeni zidovi mogu i dalje držati lagani krov koji spašava živote ispod sebe.

- Krovovi od čelika stvaraju snažnu povezanu membranu koja jača građevinsku strukturu. Svaka ploča pokriva cca. 0,5 kvadratnih metara i stvara kompaktnu površinu s pločama kojima je povezana sa svih strana. Ploče su spojene s vijcima za letve koje su pričvršćene na rogove.

- Krovne ploče GERARD ne mogu se odvojiti od letvi tijekom potresa jer su sigurno pričvršćene na 8 mjesta i tako onemogućuju da se krov raspe na manje komade koji bi padali oko zgrade.

- GERARD krovove postavljaju samo krovopokrivači koji su obučeni da slijede visoke standarde koje je GERARD postavio za ugradnju svojih proizvoda.

GERARD krovovi su testirani i dokazani u pravim potresima.

Najčešći uzrok ozljeda i smrtnih slučajeva u potresima su strukturna pomicanja u zgradama koji se često dodatno pogoršaju naknadnim urušavanjem teških krovova zbog loše projektirane i izvedene nosive konstrukcije.

Može li nas krov zaštititi od potresa?

 

Zgrade oštećene potresom u Petrinji, Hrvatska, 2020

 

Lagani GERARD krovovi pokazali su se sigurnima u takvim prirodnim katastrofama i postoji nekoliko dokumentiranih slučajeva potresa, na primjer u Northridgeu u Kaliforniji od 6. kolovoza 1994. i Kobeu, u Japanu, 1995. od 7.2 stupnja po Richteru gdje su spasili kuće i živote od katastrofe. Najmanje oštećeni krovovi bili su metalni krovovi posuti kamenom, poput GERARD-a. Većina domova s ovim krovovima nije imala strukturna oštećenja ili štete na krovu, iako su se nalazile usred područa sa značajnim razaranjem, a susjedne kuće s tradicionalnim teškim pokrovom, pretrpjeli su ozbiljnu štetu. Značajno manja težina krova znatno smanjuje opterećenje na nosivu konstrukciju, a međusobno povezana čelična membrana poboljšava strukturnu čvrstoću omogućujući kući da stoji i drži krov čak i sa oštećenim zidovima.

U značajnom broju potresa vrlo je vjerojatno da je težina krova bila važan faktor urušavanja cijele konstrukcije.

Osim toga, za novogradnju postoje znatne uštede troškova ugradnjom GERARD laganog krova zbog smanjenih troškova nosive konstrukcije i temelja.

Lagani krovovi štede novac, a mogu spasiti i živote.