Kako izabrati pravu boju za svoju kuću?

Krov predstavlja velik dio vašeg doma pa izbor boje može predstavljati veliku odluku za vlasnika. Odlično je ako možete koristiti konfigurator krova koji vizualno prikazuje vaš krov. Baš imamo sreće što imamo jedan takav konfigurator! J Kliknite na GERARD Konfigurator krova.

Ali, ako želite malo detaljnije razmisliti o ovoj važnoj temi, pripremili smo neke ideje stručnjaka da vam pomognu izabrati boju vašeg krova.

 

 • Boje krova
  Eksperimentirajte s kontrastnim bojama ili izaberite suptilnije razlike kada birate boju svog krova. Identične boje jedino su što želite izbjeći. Razlika u boji ono je što daje duh vanjskim bojama. Ako istovremeno mijenjate i boju fasade, razmislite o tome da najprije izaberete boju svoga krova jer je dostupno više nijansi fasadnih boja od boja krova. Zapamtite da krov daje oko 30 % ukupnog vizualnog učinka vašeg doma pa je zato važno izabrati pravu boju! Stavite uzorke boje krova pored vaših obojenih fasada kako biste dobili savršen spoj. 

Detalji

Iznenadit ćete se koju razliku čine detalji poput oluka, friza, strehe i olučnih cijevi. Većina konzultanata za boje slaže se da je uparivanje boje oluka i krova najbolji pristup zato što, čast izuzetcima, oluci i olučne cijevi nisu stilski elementi na kući i što su manje primjetni, to je bolje.

 • Toplina i sunčeva svjetlost na vašem krovu.
  Vaš krov apsorbira toplinu od sunca i prenosi ga u vašu kuću. Svjetlije boje bolje odbijaju od tamnih boja pa ako izaberete boju koja je nekoliko nijansi svjetlija, moći ćete uživati u većoj svježini svog doma. S druge strane, ne trebate pretjerati i izabrati bijelu boju. Nemojte zaboraviti na izolaciju jer to je najbolja zaštita i od topline i od hladnoće.

 • Dodatni savjeti za izbor boje

  Profil i visina vašeg krova, kao i okružje u kojem se vaša kuća nalazi, također mogu igrati značajnu ulogu u općem dojmu koji vaša kuća ostavlja.

  Nakon što izaberete boju krova, savjetujemo vam da se pobrinete da se slaže s ostatkom kuće tako što ćete istu boju ponoviti u manjoj mjeri oko nekretnine na trima različitim lokacijama (npr. sandučić za poštu, spremište u vrtu i vrata garaže ili ograda ispred kuće). Stavljanjem boje na ova mjesta, posebno ispred nekretnine, dajete svom domu uravnotežen izgled.

  Nemojte se oslanjati na boje u brošuri; teško je uskladiti boju tiska s pravom bojom pa zatražite uzorke boja.